Put u Berlin: bolje shvaćanje grada koji mijenja svoje lice



Prošlo je skoro puno desetljeće od moje zadnje posjete Berlinu. Što se od tada promijenilo?! 



Više je nego zamjetno kako gentrifikacija grada uzima svoj danak, te se osjeti kako Berlin mijenja svoje lice, pogotovo u istočnim kvartovima tipa Friedrichshain u kojem sam bio smješten.

Koliko god je proces pretvaranja nekadašnjih napuštenih zgrada u korporativne neizbježan, u Berlin je utkano jedinstveno stanje duha, vrlo punky i anarhistične ideologije, izražene potpune slobode pojedinca toliko svojstvene ovome gradu da će boemski način življenja uvijek biti integrirani dio tamošnje svakodnevice.



Brojni barovi i klubovi, ateljei, craft lokali i dućani, inspirativno djeluju na svakog posjetitelja. Grad nije skup, kako za život tako i za turiste. No, Berlin nudi i razne zamke. 

Kulturna ponuda može omamiti i zatvoriti prostor prema poslovnoj ambiciji. Berlin je vidno siromašan, postoje drugi problemi koji tište građane, no barem si osiguran po pitanju socijalnih mjera (nezaposleni ili slabo plaćeni radnici imaju pokriven stan i hranu).


Suicide Circus


Clubbing scena je priča za sebe: najjača i najrelavantnija na planeti, s dobro educiranom publikom, ideal je za mnoge druge sredine. Trendovi koji nastanu u Berlinu, prelije se i druge svjetske metropole.

U Berlinu upoznajete i drugu stranu medalje clubbinga: u niti jednom drugom gradu nećete doživjeti takvu selekciju na ulazu od strane redara, koja se događa u svakom klubu, a ulaz vam neće jamčiti niti pomno odabrana odjeća ili (homo)seksualna pripadnost. Upravo zbog takve selekcije i popularnosti berlinskih klubova, scena je održiva. Savjet je da ništa ne uzimate k srcu i da se u klubove uputite bez obzira na ishod.


Griessmuehle

Techno ćete čuti na svakom koraku i u svakom dijelu dana: na brunchu, na uličnim protestima (kojih ima svake subote), u barovima i klubovima. Techno je standard.


Poslušani line up @ Ritter Butzke

Stekao sam dojam da naslušana klupska publika najviše sluša industrial i raw tip techna, dok recimo najrazvikaniji riječki zvuk, tech-house, prakički nema nigdje u klupskoj ponudi. Eksperimentalnije stilove elektronike se često može čuti u popularnijim prostorima kao što su Säule (Berghain) ili Griessmuehle, najviše u danima uoči vikenda. 


Berghain

Ukoliko ste namjeravali u Berlin, najbolje bi bilo da se uskoro uputite dok gentrifikacija ne nastupi u punom obujmu.



Comments