Najbolji albumi 2020. - prva polovica godine


Prva polovica 2020-te će biti upisana u anale kao najintenzivniji period u slušanju muzike otkad znam za sebe...

Višak slobodnog vremena u lockdownu najbolje sam tratio uz muziku, koja je igrom slučaja, izlazila vrlo kvalitetna nego što je to bio slučaj zadnjih godina.

Brojni dragi producenti bili su aktivni u minulom periodu, i što je najbitnije, materijali su se pokazali izvrsni.

Glazba treba iznenaditi, a ove su godine iznenadili neki debitanti. Ovako bi izgledala lista najdražih poslušanih albuma u prvoj polovici godine:


Nicolas Godin: Concrete and Glass


Treći solo album 1/2 francuskog super-projekta Air je izvrstan prikaz easy-listening elektronike koja mi atmosferom najviše odgovara u kućnoj slušaonici.


Four Tet: Sixteen Oceans


Radoholičar kao što je Four Tet ponekad mi zvuči kao da je ušao u bubanj hiperprodukcije, no onda se dogodi album koji bogatim eklektičnim i organskim zvukom postaje jedan od njegovih najdražih.



Against All Logic: 2017 - 2019


Nicolas Jaar i njegov šizofrenični alias Against All Logic postaje priča za sebe; možda neshvatljiva za ljubitelje Jaarove estetike, ali taj mračni eksperiment vraća njegove stare fanove na floor.



Leifur James: Angel In Disguise


Najveće otkriće aktualne godine definitivno mi je Leifur James, londonski avantgardni producent koji je s drugim albumom pokazao eklektiku koja mi pogađa sve centre za ugodu.



Moodymann: Taken Away


Novi album Detroit-house maestra definicija je kako soulful-house treba zvučati. Puno soula, deepa, funka, raznih ubačenih sampleova...


Nicolas Jaar: Cenizas


Potpuno shvaćanje muzike kao takve, koja služi više kao shamanski ritual nego kao čista ugoda, oličenje je u Jaarovoj produkciji koja mi se ukorijenila u tkivo. Pretetend za najbolji album godine.


Zarkoff: Semi-Fiction

Najbolji domaći album izdan (i to još na kazeti!) u 2020-toj zasad! Synth-indie elektronika koja kombinira retro i modernu estetiku vrijednu internacionalnog divljenja.


Yppah: Sunset In The Deep


Yppah je američki producent čiji sam rad trebao početi ranije pratiti (ovo mu je peti album), ali valjda nam se zvijezde nisu poklopile - dosad. Ovaj chillwave-ambient album idealna je podloga za duge, sunčane vožnje. 


Caribou: Suddenly


Caribou dugo nije izdao album (Our Love / 2014.), pa je bilo više nego jasno da se priprema nova doza organskog, kvalitetnog materijala koji će se preslušavati.


Nazar: Guerrilla


Grime nije my cup of tea, no Nazar i njegov prvijenac izdan na Hyperdubu atmosferom me upoznao s novim horizontima u grime-u.


Soela: Genuine Silk


Ruska producentica Soela izdala je vrlo ozbiljan deep-house album na Dial Recordsu, još kad tome pridodam da se radi o debut materijalu, onda stavljam uskličnike na kraju!


Moses Sumney: Grae


Album za nabaviti ploču! Moses Sumney je relativno novo lice koji razvija poseban soul, moderan, zanimljivih aranžmana i melodija.



Comments