PULA: Nekadašnja party prijestolnica je ponovno vrlo aktivna


Sigurno da će pulski akteri scene imat' što za reći na ovu temu, no percepcija iz susjedne županije je puno bolja...


Da, može netko kazati da grad nema poštenog kluba i da je zima poprilično dosadna u Puli, te da nove generacije vole neke druge melose, ali perspektiva postoji.

Pulska scena ima dugačku tradiciju partijanja. Početkom milenija, Pula je šišala "veću" Rijeku po brojnošću i kvalitetom partyja, to mogu posvjedočiti Riječani koji su vikendima u Puli nerijetko punili podije; starije generacije se sjećaju Midnight Luncheva u Fort Bourguignonu, partyja u Oasisu (Verudela), Joyu (Premantura), Kultu (Pomer), Beatbull partyja u Piramidi (Pula), Aquariusu (Medulin) i Loborici. 

Ljeti, kruna svih tih partyja bila je kultna Valkana, zasigurno najbitniji i najveći domaći ljetni festival, i to u organizaciji od domaćih (pulskih) organizatora. Selidbom u Monvi (Rovinj) i kasnije na Grobnik, Valkana je izgubila svoju draž.


Valkana 2002. - najbolji after-party u životu


Osim Valkane, izdvojio bih i još uvijek aktivni festival Media Mediterannea (22. izdanje ove godine), koji je u svojim počecima bio bitan segment lokalne, uvijek jake, psy-trance scene, pod organizatorskom palicom DJ-a Marina koji je sa svojom emisijom "Disco Inferno" na Radio Puli uveliko utjecao i na moje praćenje te scene.

Nestajanjem Valkane, do pojave Dimensionsa i Outlooka na tvrđavi Punta Christo, u Puli je nastala jedna velika rupa - i to čak u sezoni.

Od selidbe Outlooka i Dimensionsa, kao da je ponovno Pula nestala s radara. Istina, događali su se tu i tamo pojedini partyji u Fort Bourguignonu, najčešće Konekt koji je dovodio (i još uvijek dovodi) strana gostovanja, no puno manje partyja od vremena kad su mnogi Riječani pohodili pulske klubove.


Ovogodišnji, prvi Pula Music Week je donio bolju vidljivost elektronike, i koliko god mnogi sudionici scene ne vole takav tip komercijalnih događaja, Pula Music Week je zasigurno regrutirao i određeni broj mlađe lokalne publike. 

Da je Pula trenutno vrlo aktivna dovoljno govori program zadnjih nekoliko tjedana; u Barbarigi se održao peti Escape The City festival, Artnote je doveo Goncalo M-a, Balance/Konekt Bena Simsa, prošli tjedan pod okriljem Music After Dinnera gostovala je Paula Tape na novoj party lokaciji - plaži Mornar, Stacey Pullen je svirao na Kaštelu, naredni vikend na rasporedu je BSH event sa Jorisom Voornom u fenomenalnom rimskom kamenolomu - Cave Romane (Vinkuran), Dax J u Fort Bourguignonu te Cleric u Punta Christo. Dovoljno je usporediti što je Pula imala relevantno, a što riječko područje u navedenom periodu.

Osim većih događaja, tu su i odlični beach barovi sa programom. Jedan od njih je svakako Lost Bay Beach bar, u kojem također budu DJ svirke. Zahvaljujući Krekmanu, Pula ima novo ugodno mjesto za plesati na pijesku. Interesantan događaj je i Hook & Cook, koji njeguje moderniji pristup u DJ programu.



Najveći argument za perspektivu vidim u entuzijazmu i idejama (i oko novih lokacija) koje promotori imaju. Ne treba zaboraviti da iz Pule dolazi i jedan od najkvalitetnijih regionalnih labelova - Vakum, koji uz suosnivača Boruta Cvajnera diže renome pulske elektroničke scene. Tu su i dečki iz Music After Dinnera, koji rade razliku u stvaranju pulskog clubbinga 2.0.


I kad prođe ljeto, vjerujem da se brojni DJ-i, kako iz starije tako iz nove generacije, neće pomiriti s time da Pula padne u hibernaciju, pa sam uvjerenja da će se i po tom pitanju nešto pokrenuti (btw od nekih promotora su najavljeni novi party prostori).


Comments

  1. ,,,sve je to kako ste i opisali početkom novog milenija,,,Raveolucija,,,
    postojala je i ranije a Pula i okolica bila su i tada jača strana #Underground# scene u dragoj naši..

    ReplyDelete

Post a Comment