Torque Muzik: "Mislimo da Riječani brzo napreduju i da ima nade za manje uobičajene žanrove"

U novom intervjuu upoznajte talentirani riječki DJ trio Torque Muzik, kojeg predstavljaju Bašek, Kim Ono i Korak...

Nabrojao sam da ima 80-ak DJ-a (!!!) i 20-ak kolektiva, što aktivnijih što pasivnijih, koji djeluju na riječkoj sceni. 

Cilj mi je istaknuti one koji po mom mišljenju sviraju mjuzu "izvan riječke kutije", a tu se Torque Muzik svakako ističe. 



 O Torque Muziku se ne može puno naći na internetu, pa bi onda za početak bilo najbolje da opišite malo kad ste kolektiv osnovali, što Torque predstavlja?

Nastali smo spontano prvim partyjem u bivšem riječkom klubu Tunel - u ožujku prošle godine. U prvobitnom sastavu Torque su predstavili Bašek i Korak, a kasnije nam se i pridružila Kim Ono. Sada smo to nas troje prijatelja kojima je to isključivo hobi te dijelimo ljubav prema glazbi i organizaciji evenata (iako smo tu još dosta zeleni). 


 Trenutno vas je troje, zadnje se pridružila Kim Ono. Pretpostavljam, da ste svi jedinke za sebe i da između vas ima različitosti. Što vas je spojilo u Torqueu?

Torque kolektiv se privatno dosta dugo družio i bez da smo bili Torque kolektiv, samo smo nakon nekog vremena odlučili od svih tih partyja i aftera napraviti nešto konstruktivno. Korak i Kim Ono upoznali su se kada su studirali te obilazili razne riječke i zagrebačke partyje, Bašek i Kim Ono znali su se iz svog rodnog grada - Čakovca te možemo reći da je Kim Ono ljepilo ove Torque priče budući da je upoznala Koraka sa Bašekom.


 Razlog zašto sam vas pozvao na intervju je zvuk koji je sofisticiraniji od ostalih DJ-a u riječkim klubovima. Koji vas đir mjuze zanima?

Mislimo da svatko od nas ima "svoj sound", ali isto tako imamo dosta dodirnih točaka. Ne bismo se složili da je naš zvuk sofisticiraniji od drugih već samo malo drugačiji od onog sto je publika imala priliku čuti u Rijeci. Pokušavamo predstaviti neke glazbene stilove koji na ovom području nisu toliko istraženi te nastojimo naviknuti publiku na nešto novo.


Kim Ono



 Najčešće ste svirali/svirate u The Beertiji - klubu i Manualu. Ljubitelji ste manjih prostora ili se radi o nečemu drugome?

Veliki klubovi imaju neke svoje čari, ali više preferiramo manje prostore zbog intimnije atmosfere i bolje komunikacije, odnosno neke povezanosti s publikom. Plan nam je raditi evente i u većim u i manjim klubovima ovisno o tipu eventa. Kod većeg gostovanja za koje postoji veći interes, naravno da bi se odlučili za veći klub. 


 Kakva vam se čini riječka scena trenutno? 

Riječka scena je trenutno na uzlaznoj putanji, kvalitetnih DJ-eva i kolektiva je sve više pa publika ima priliku čuti širok spektar glazbe. Iako smatramo da uvijek ima prostora za napredak i to ne samo u klupskom okruženju. Smatramo da ne bi bilo loše za scenu da postoji više radionica koje tehnički obrazuju mlade zaljubljenike u glazbu, kao što su Tenzije koje ne nude samo klasični clubbing, već i nešto edukativno.


 Po vama, imaju li Riječani ukusa za nešto drugačiji zvuk?

Mislimo da ne bi trebalo generalizirati, ali isto tako mislimo da Riječani brzo napreduju i da „ima nade“ za manje uobičajene žanrove. Isto tako mislimo da bismo ih i mi i ostali DJ-evi trebali educirati i potaknuti da razmišljaju „izvan kutije“ koliko god to možda pretenciozno zvučalo.


Korak


 Koji vam je riječki nastup/party ostao posebno u sjećanju?

Najdraži party koji smo do sad organizirali (i rado bi ponovili) je definitivno RNDM x Torque u Manualu, koji je uz dosta poteškoća u organizaciji bio baš proper rave! :)



 U Rijeku ste došli iz drugih gradova (Bašek i Kim Ono su iz Čakovca, Korak iz Požege, op. a.). Kakve su klupske prilike u tim sredinama s kojima smo manje upoznati!?

U Čakovcu scena nije toliko šarolika kao u nekim većim gradovima, no opet je postojana. Izdvojili bi DJ-e poput Martina, Bitesa i Sladoleda koji održavaju scenu u Čakovcu. 

U Požegi scena nije jaka jer fali klub koji bi podržao takve evente, ali Korak zna tu i tamo organizirati kakav privatnjak za ekipu. Nedavno je nastao novi program koji se bavi promocijom elektronike u Požegi pod imenom 'Peppermint', a osnovao ga je Korakov dugogodišnji prijatelj DJ Robs i ovim putem mu želimo izraziti podršku!


Bašek



 Koje bi kolektive/DJ-e spomenuli s kojim bi htjeli u HR surađivati?

Što se kolektiva tiče definitivno Metz Attack, Taman, VHS i rado bi ponovili RNDM x Torque!


 Radite li na produkciji?

Trenutno samo Korak radi na glazbenoj produkciji i njegovu zadnju traku možete poslušati na poprilično popularnom Moskalus youtube kanalu, ali i Bašek je nedavno kupio svoju prvu ritam mašinu!! :) Kim Ono nije u auditivnoj već u vizualnoj "produkciji" pod pseudonimom Jupiterska. Zadužena je za vizualni identitet našeg, ali i mnogih drugih kolektiva.







Dizajn: Jupiterska a.k.a. Kim Ono



 Planovi u budućnosti?

Planovi definitivno postoje, ali nisu još spremni za dijeljenje s javnošću. Sve će se znati kad bude bilo vrijeme za to.



Comments